• Duyuru ve bilgilendirmeleri Discord sunucumuz konyacraft.com/discord konyacraft.com/discord adresinden takip edebilirsiniz.
  • Forumda tartışma yaratmak, hakaretlerde bulunmak kesinlikle yasaktır!

Kanserle Mücadele Haftası

Katılım
19 Ağustos 2017
Mesajlar
98
Beğeniler
4.262
Puanları
92
#1
s-6b164fecf7e4b29f31b954aae67e90c6edb04c1d.jpg

Kanser; sözlük anlamı olarak kendiliğinden, düzensiz olarak bölünüp çoğalarak bulundukları bölge dışına yayılabilen ve doğal gelişimi ölüme yol açan, genellikle kötücül ur biçiminde olan bütün doku ve göze bozukluklarını kapsayan ortak addır. Kontrolsüz çoğalan bu hücreler çevre ve uzak organlara yayılabilir. Kanser dünyada ve ülkemizde en önemli hastalık ve ölüm nedenlerinden biridir. Ülkemizde erkeklerde sırasıyla akciğer, prostat, kalın bağırsak, mesane ve mide kanserleri en sık görülürken, kadınlarda ise sırasıyla göğüs, tiroit, kalın bağırsak, rahim ve akciğer kanseri en sık görülmektedir.

0x0-1547705349339.jpg

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2030 yılında insan ölümlerinin en sık nedeni kansere bağlı ölümler olacaktır. Veriler 2030 yılında kansere yakalanan insan sayısını 24 milyon, kanser nedeniyle ölen insan sayısını 17 milyon, kanserle yaşayan insan sayısını ise 75 milyon olarak öngörmektedir. Bu rakamlar oldukça korkutucu olmakla birlikte günümüzde Türkiye'de her gün ortalama 70 bireye kanser teşhisi konulmaktadır.

İçinde bulunduğumuz Nisan ayının ilk haftası Kanserle Mücadele Haftası'dır. Bu yazımda sizinle kanserden korunmak için yapmamız gerekenlerden bahsetmek istiyorum.

0x0-1547705358581.jpg

1. “Dumansız Hava Projesi”ni destekleyin.
Sadece sigara kullanmayarak yaşamınıza 10 yıl katabilirsiniz. Geleceğiniz için dumansız bir hava sahası yaratın. Pasif sigara içiciliğinden kurtulun. Sigara içen biriyle yaşamak ve sigara dumanına maruz kalmak akciğer kanseri riskinizi %30’a varan oranlarda artırmaktadır. Yapılan araştırmalar sadece akciğer kanserinin değil; göğüs, baş, boyun kanserleri ile özellikle çocuklukta görülen beyin ve kan kanserlerinin de pasif sigara içiciliği ile ilişkili olabileceğini ortaya çıkartmaktadır.

x-isiniyla-saglik-taramasi-kanser-vakalarini-artiriyor_1009283_340_226.jpg

2. Sağlık taramanızı aksatmayın.
Yıllık check-up programlarınızı ertelemeyin. Kadın ve erkeğe yönelik tarama testlerinizi mutlaka yaptırın. Unutmayın ki; bazı kanser türleri erken saptandıgında % 90 ve üzerinde tamamen yok edilebilmektedir. Ailesinde kanser öyküsü olan, belli bir yaşın üstünde ve ek hastalıkları olan bireylerin belirlenerek daha titiz incelemelerin yapılması gerekmektedir.


3. Fazla kilolardan kurtulun.
Fazla kilo rahim, kolon, göğüs, yemek borusu ve böbrek kanseri riskini artırmaktadır. Yüzde 10 kilo kaybı ise kişiyi % 50 lere varan oranda kanser gelişiminden korumaktadır. Yüksek kalorili, yağ içeriği zengin lif içeriği düşük beslenme, özellikle mide ve bağırsak kanserleri açısından risk oluşturmaktadır.


1233320_620x410.jpg

4. Aktif olun.
Kanserden korunmanın en iyi yollarından biri de aktif bir yaşam tarzıdır. Günde 10 bin adım felsefesi hareketli bir yaşam için önerilmektedir. Orta şiddette 30 dakika 5 gün boyunca yapılan egzersizle ciddi anlamda kanser koruması sağlanmaktadır.


5. Yeşil gıdaları artırın.
Yapılan çalışmalar haftada 3 veya 4 kez salata yenmesinin sigaraya bağlı akciğer kanseri riskini azalttığını göstermektedir. Çünkü yeşil sebzelerde hücre tamirinde görev alan anti oksidan moleküller bol miktarda bulunmaktadır.


6. Alkol almamayı tercih edin.
Fazla alkol alımı karaciğer ve kolon kanseri riskini artırmaktadır. Ölçülü miktarda alkol alımı böyle bir risk oluşturmamaktadır ama bildiğiniz üzere alkolün tek zararı kanser riskini artırması olmadığından dolayı hiç alınmaması daha uygundur.

7. Yiyeceklerinizi renklendirin.
Son yıllarda yapılan bir çalışma sebzelere ve meyvelere kırmızı, mor ve mavi rengini veren antosiyaninlerin kolon kanserinin gelişimini azalttığını öngörmektedir.

8. Kırmızı eti azaltıp, beyaz ete yönelin.
Kırmızı et, içerdiği yüksek yağ oranıyla damar sertliği ve birçok kronik hastalığa neden olmaktadır. Beyaz et tüketimi sağlıklı bir tercihtir. Yüksek hayvansal yağ tüketimi kanser gelişimine neden olmaktadır.


9. Fazla ve zararlı güneş ışığından korunun.
Cilt kanseri en sık görülen ama bunun yanında en sık önlenebilen kanser türleri arasındadır. Güneş ışığı içerdiği ultraviyole ışınlarla cilde zararlı olduğundan mutlaka çok güneş alan bölgelerin, özellikle baş ve boyun bölgesinin, mutlaka ciddi şekilde korunması gereklidir. Güneş koruyucu kremler, gözlükler, şapkalar kullanarak güneşin UV ışınlarından korunun.

Bunun yanında kadın ve erkeklerin özel olarak alması gereken önlemler vardır. Bulunduğumuz hafta içerisinde çoğu hastanede ücretsiz kanser testleri ve muayeneleri yapılmaktadır. Asla "bende olmaz" demeyin, önlem amacı ile düzenli kontrol önemlidir. Yazımı bir profesörün kendisiyle yapılan röportajda kanser hakkında söyledikleri ile bitirmek istiyor, hepinize sağlıklı günler diliyorum:

0x0-1547705350476.jpg

“...Kanserde erken teşhisin önemini hepiniz çok iyi biliyorsunuz. Ama bize gelen hastaların neredeyse %65-70’i bölgesel ya da uzak organlara sıçrama açısından ileri evrede geliyor. Dolayısıyla şu mesajı vermek isterim, biz kanserde alarm semptomlarını bilmiyoruz.

Doktora geç gidiyoruz. Bunun psikolojik faktörleri var; kanser fobisi, kanserden korkmak, kendine yakıştıramamak, doktor faktörleri var. Bunun ötesinde de kanseri ölümle eş değer tutma, algı yönetimleri hastaların bize bu kadar geç gelmesine neden oluyor...”

KANSERDEN KORKMAYIN, GEÇ KALMAKTAN KORKUN.
 
Son düzenleme:
Forumda tartışma istemiyoruz, Saygı!
Sevgili üyemiz, İkonia Network büyük bir aileden oluşan saygın topluluktur. Bu toplulukta herkes birbirine saygılı olmalıdır. Forum tartışma ve fikir aktarımı üzerine kurulmuş olsada üzülerek kırıcı, rencide edici boyutta tartışmalar yaşandığına şahit oluyoruz. Lütfen mesaj yazarken kırıcı, rencide edici söylemlerden kaçınıp barışçıl olunuz. Kırıcı ve rencide edici boyuta ulaşan mesajlar için "Uyarılar ve Uyarı Puanları" kapsamında geçerli olmak üzere uyarı puanı ile cezalandırma uygulayacağız.