- Katılım
- 19 Ağustos 2017
- Mesajlar
- 98
- Beğeniler
- 4.262
- Puanları
- 92
Şu an içinde bulunduğumuz günün normal bir perşembe gününden farkını biliyor muydunuz? Bugün 14 Mart, Dünya Pi Günü. Peki Pi nedir ve neden "Dünya Pi Günü" 14 Mart'ta kutlanmaktadır?
Pi(π) bir çemberin çevresini çapına böldüğümüzde elde ettiğimiz irrasyonel sayıdır. Tarihte ilk kullanan kişi ya da devlet bilinmemekle birlikte sürekli kullanılışının 250 yıllık bir geçmişi vardır. Pi sayısını Babilliler 3 ya da 3,125 olarak kabul etmişlerdir. Eski medeniyetlerden Mısırlılar ise 3,1604 şeklinde sabitlemiştir. Türk matematikçisi olan Semerkandlı Gıyaseddün Cemşid El Kaşi, ilk defa 1436 senesinde Pi sayısının değerini 16 ondalığa kadar hesaplamış bir isimdir.
Sembolü, Yunan alfabesinin 16. harfidir. Bu harf, aynı zamanda, Yunanca çevre (çember) anlamına gelen “perimetier” kelimesinin de ilk harfidir. İsviçreli matematikçi Leonard Euler, 1737 yılında yayınladığı eserinde, daire çevresinin çapına oranı söz konusu olduğunda bu sembolü kullandı. Leonard Euler’den önce gelen bazı matematikçiler tarafından da bu sembol kullanılmıştır. Ancak, Leonard Euler’den sonra gelen tüm matematikçiler bu sembolü benimseyip kullandılar.
Pi gününün 14 Mart'ta kullanılmasının nedeni Amerikan tarih formatında bu günün 3/14 olarak geçmesi ve bunun pi sayısının anımsatmasıdır. Pi'yi 22/7 olarak kabul eden ve 22 Temmuz'da kutlayanlar da vardır. Ünlü Teorik Fizikçi Albert Einstein'ın 14 Mart'ta doğmuş ve Fizikçi Stephen Hawking'in de bu tarihte hayatını kaybetmiş olması Pi Günü'nün tesadüfleri arasındadır.
Bonus Bilgi: Pi’yi ezberlemenin farklı dillerde onlarca tekniği vardır. Siz de benim gibi Pi sayısını öğrenmeye meraklıysanız internette bulduğum bu bilgi işinize yarayabilir(Pi’nin ilk 15 basamağını ezberlemek istiyorsanız bu tekniği kullanabilirsiniz):
“How I like a drink, alcoholic of course, after the heavy lectures involving quantum mechanics.”
Burada önemli olan söcük uzunluğu: How:3, I:1, like:4 gibi. Tabii ki bu küçük bir kısmını kapsıyor. En uzun philish metin Michael Keith tarafından 2010’da yayınlanan “Not a wake” kitabıdır ve pi’nin ilk 10.000 rakamına karşı düşmektedir.
Matematiğin sanata yansıdığı güzel bir video ile konumu sonlandırmak istiyor, hepinize iyi günler diliyorum: